sâmbătă, 20 octombrie 2012

Campionatul de XC-XCO

De aproape 2 ani, ma dau in acest campionat. Prima etapa, etapa Promo a avut loc intr-un parc, in ian. 2011. Diferenta de nivel aproape de zero, singurele portiuni dificile fiind un loop pe iarba/noroi si o portiune de 50m prin pietris. Cu toate astea pt. nivelul meu de atunci a fost un traseu cu nivel ridicat de dificultate, bifand si vreo 2 cazaturi in cursa. Desi organizarea de atunci fata de cea de acum nu suporta comparatie (la toate capitolele), am ramas impresionat si am zis ca nu voi rata nici o etapa... si asa am si facut. 
De atunci nu ratez nici o etapa, pot sa spun ca am crescut odata cu ei, cu organizatorii. Eu in manevrarea bitzei (tehnica), pe traseele minutios preparate si aranjate; ei in organizare, proiectare si aranjare a traseului, marcaje, cronometrare, etc
De atunci ne incanta cu fel de fel de trasee XCC, XC, XCO, mai nou fiind toate pe platforma celui din urma.
Unic in tara, etapele acestui campionat unde puteau sa aiba loc decat in Cluj, epicentrul MTB-ului in Romania. Oraganizatorii nu sunt altii decat echipa Clujul Pedaleaza, la proiectarea traseelor participand activ si riderii de la Maros, imprimand traseului acel feeling de XCO, dar de fiecare data sub limita extremului, astfel daca sti sa iti constientizezi nivelul de experienta si sa te dai cu precautia care ti se cuvine, vei avea zambetul pe buze tot parcursul concursului si distanta de timp dintre etape ti se va parea vesnica.
Si daca ai familie, copii, ce e mai frumos decat sa ii integrezi si pe ei in miscare. Daca la adulti sistemul de categorii e open pe 3 categorii mari: experti/avansati/incepatori, la copii sunt categorii de varsta f. variate.
Asa l-am introdus si pe al mic in competitie...fara sa-l fi obligat, l-am luat doar cu mine si a zis ca vrea si el, de atunci cand plecam din TM catre CJ zice ca nu se da, dar cand ajunge acolo, indiferent de conditiile meteo, ploua, ninge, nu incape discutie sa nu se dea. Anul asta castigand primele 4 etape la categ sub 6 ani, acum ca a inceput sa se tina pe 2 roti l-am avansat in categorie, la ultima etapa terminand pe locul 3.
Nu urmarim sa facem deocamdata nici un fel de performanta, mergem doar de distractie si sa ne mai perfectionam stilul. Nu sunt de principiul sa-ti bagi copilul in sport cu forta, parca ar merge la ore de mate, trebuie sa o faca de placere, doar sa ii fie aratata directia. Pe mine nu m-a dus nimeni la nici un sport si cu toate astea am trecut aproape prin toate cate se puteau pe vremea aceea: handbal, baschet, fotbal, tenis de masa/de camp, judo, shotokan, canotaj (caiac), box, culturism...
Nu suntem nici vanatori de podiumuri sa urmarim categorii si chestii din astea, pur si simplu suntem niste consumatori inraiti de MTB, pt. care vremea, dispozitia, drumul TM-CJ nu ne impiedica sa participam etapa de etapa. Bineinteles ca am fost si premiat pt. asta de catre TVR Cluj, ca cel mai fidel participant din afara Clujului, asa am obtinut si eu primul premiu la CP :-)), al mic umilindu-ma la greu cu vreo 7 podiumuri.
Daca targeturile pt. mine erau distractia si perfectionarea stilului, anul asta, duelurile cu Veze sau Marius Tarle fac cursele si mai incitante, indiferent de pozitia pt. care ne duelam, depasirile sau sprinturile de final sunt ingredientele perfecte pt. o cursa de XC/XCO in care sa simti si factorul concurenta, nu numai ca ai reusit sa urci un gat sau sa sari un jump.
Unul dintre urmarile cele mai importante ale acestor participari sunt prietenii pe care i-am dobandit, a.i. la fiecare etapa ne simtim ca acasa, ca in familie.
Cam asta este campionatul CP, evenimente la care poti veni cu familia, te dai impreuna cu ei si/sau separat, nu vei neglija nici familia, nici feelingul tau de rider, hranindul cu adrenalina dezvoltata pe trasee implementate special pt. nivelul fiecaruia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate